Felelős felnőtt

Felelős felnőtt, család összeomlik

Gondoljunk csak bele, hogy dolgozunk egy olyan cégnél, ahol a felelős vezető, aki eddig a döntéseket hozta, elmegy a cégtől. Eladja a céget és egy darabig nem jön helyette senki.

Eddig olyan irányítás folyt a cégnél, hogy a döntéseket a vezető hozta, a felvetések és javaslatok alapján. Döntéseket hozott és vállalta annak minden kockázatát. Vállalta a döntésének minden következményét, bármi is lett annak az eredménye, hisz övé volt a cég és érdekében állt, hogy jól menő vállalkozása legyen.

Nem jön helyette senki. Mi történik a céggel?

Először is elképzelhető, hogy a felsőbb vezetésnél elindul a hatalmi harc. Másodsorban, a dolgozók bizonytalanul érzik magukat, mert nincs, aki irányítsa a céget. Bizonytalanok, frusztráltak, mert nem tudják, hogy mikor és honnan kapják meg a fizetésüket. Hosszabb távon elmennek, összeomlik a cég

Szeretnél e, olyan cégnél alkalmazott lenni, ahol nincs olyan vezető, nincs, aki vállalná a felelősséget? Jól éreznéd e magad egy olyan cégnél ahol bizonytalan a légkör? Mi lenne a mindennapi bizonytalanságodnak a következménye?

Ugyanez történik a családban. A családnak szüksége van felelős vezetőre, vezetőkre, akik felelősséget mernek vállalni tetteikért. Amennyiben nem történik meg a szülők részéről a felelősség vállalás, a bizonytalan légkörben, nyugtalanság frusztráltság üti fel a fejét. A család összeomlik.

Család összeomlik: merj nemet mondani

Szükség van a felelős felnőtt szülőkre. Igen lesz, és van olyan döntés, hogy annak kellemetlen, következménye lehet az egész családra, DE ha vállalja, és magának is bevallja a szülő, hogy igen tévedett, akkor még mindig lehet segíteni, korrigálni a dolgot. Pl: önbevallás maga és a család felé, hogy tévedett. A tévedésekből tanulság, a tanulságból sokkal több helyes döntés születik. Nincs presztízsrombolás abból, ha azt látja a gyermek, hogy anya vagy apa tévedett. Sokkal könnyebben veszi majd az élet akadályait, ha azt látja, hogy igen tévedhet valamiben.

A felelős felnőtt szülő, amit megígér a gyermekének, azt be is váltja. Igyekszik csak rövid távú ígérteket tenni, mert azt könnyebben valóra válthatja. Vagyis ne ígérjük meg neki az idén karácsonykor, hogy jövőre ez, vagy az lesz a fa alatt!

A felelős felnőtt szülő, tud nemet mondani gyermekének, és nem érzi azt, hogy mindenképpen meg kéne felelni a gyermek igényeinek. Tudja úgy mondani a nemet, hogy azt a gyermek könnyen megérti.

Remélem, sikerül minden szülőnek; Felelős Felnőtté válni!